• CWA - LinkedIn
  • CWA - Twitter
Intelligent Engineering

Bennerley Avenue

November 9th, 2022test

Description

Bennerley Avenue is the £14m development of a new Specialist Care facility, together with inclusive communal amenities on the former Bennerley Ormiston Academy site in Ilkeston, Derbyshire. The project consists of a 40-bed specialist care wing and supporting accommodation, located in generous gardens. The building provides a café and hairdressers serving residents and the wider community. As a new and vibrant hub for the community, the project also includes a much-improved football pitch, in line with Sports England requirements, to provide the local area with a first-class community sporting facility. The project was funded by Derbyshire County Council, designed by Glancy Nicholls Architects, and constructed by Wates.

Melton Mowbray Cattle Market

July 2nd, 2020test

The scheme consisted of a brand-new state of the art facility that is fully compliant with modern animal welfare standards.
The main pennage building consists of 5 continuous bays of different span duo-pitch portal frames, while the sales rings are formed of 1 mono-pitch portal frame span perpendicular to that of the main building.
The pennage area is both clad on the perimeter and split into segregated areas internally by precast concrete panels. To enable easy entry of livestock from the external yard the one gable end of the building is completely open.
Also included in this project was a new increased width access road, calf drop off lane and external concrete service yard and drop off zone.
Both the existing storm and foul water systems needed to be diverted and renewed as part of the development.
Melton Mowbray Cattle Market has a unique feel to it with its 1000-year history and town centre presence.

Cransley Park, Kettering

October 23rd, 2018test

For this project, full drainage models were created for both the storm and foul, incorporating the restricted discharge rates for the storm and resulting attenuation requirements. Due to the nature of the project, siphonic drainage was specified to enable the maximum efficiency in distributing the flows from the roof areas to the proposed drainage. Petrol interceptors were sized and specified for the project, ensuring that only clean storm flows outfall to the existing watercourse. CWA worked alongside the design team discussing ground improvement, enabling works & infrastructure requirements and as part of the initial design. The team subsequently carried out tender designs for all of the civil and structural engineering aspects coordinating with the wider team during tender period.

After the tender stage CWA were novated to the successful contractor and have carried out detailed design for all non-specialist design items whilst assisting coordination with the specialist items such as the dock levellers and precast stair cases.

Granville Lofts, Birmingham

June 28th, 2018test

This seven storey apartment block consists of 119 new homes constructed on a long standing derelict site in the centre of Birmingham.

The site challenges consisted of building within an existing basement and constructing very close to the existing Rail Tunnel. This involved extensive liaison with Network Rail to ensure the integrity of their asset throughout the build.

Mell Square, Solihull

June 28th, 2018test

Supporting IM Properties in managing and improving their property portfolio in and around Mell Square, Solihull.

Projects vary from refurbishments and extensions to demolitions and new builds.

Carluccio’s is a £2m four storey mixed use office space over the ground floor restaurant using composite weston beams to create a column free space.

Poplar Mall extension is a two storey extension to an existing insitu core frame. A steel frame solution using PCU’s for the floor plate was used to reduce erection time and any potential disruptions to the working service yard.

This new extra care facility comprises of 70 apartments, along with supporting communal facilities in the form of lounge areas, dining space, salon, laundry, and staff offices and facilities.

In addition to this there are 10 separate bungalows that have been designed in accordance with lifetime homes that have their own private gardens with access to the communal facilities provided in the adjacent extracare building.

The Lansdowne

November 2nd, 2017test

The project includes a block of 206 high-end apartments close to Five Ways in Edgbaston, Birmingham, along with a two storey car park to the rear.

The block will also open into a large, hotel style concierge lobby with a cafe and gym.

The building is a 16 storey precast concrete frame to the main floors, with an additional two storey lightweight steel structure on top forming the duplex apartments. The floors are supported on a combination of concrete columns and walls, and the building is stabilised by the main concrete stability core and shear walls.

The structure is supported on a series of piled foundations to transmit the loading into the underlying Bromsgrove Sandstone.

The building is situated next to the redevelopment of Number 1 Hagley Road which has been redeveloped into apartments.

Prior to commencing the construction phase it was necessary to demolish the existing framed building and sub structures to the site perimeter.

The site consists of three new four and five storey buildings with the refurbishment of the remaining building fronting Bradford and Birchill Street.

As well as the refurbishment of the existing building, a two storey vertical extension has been incorporated as part of the proposed development.

The three new four and five storey buildings are steel frames on piled foundations with precast floor construction to all floors.

National Transport Design Centre

January 27th, 2017test

As part of an overall increase in automotive research capability, Coventry University are to deliver the new National Transport Design Centre (NTDC).
The NTDC research facility is split into two sections:

Design Studio, using automated milling machines to produce scale automotive models design livery.

Innovation centre to provide office space to start-up companies linked with the research.

The building consists of a 2-3 storey steel frame construction to minimise the structural weight over the long span studio and to reduce the time and cost within the Innovation Centre office construction.

The building is clad in a combination of long-span cladding Kingspan panels, brickwork and a large patterned perforated screen.

The building is supported by piled foundations down to the underlying sandstone strata with suspended ground floor slabs due to the presence of infilled historic quarry on site.

The building is approximately 108,500 sq ft of floor area, this includes 350 bed accommodation units, a gymnasium and cinema at ground floor level.

The sub structure comprises a complex system of stepped reinforced concrete ground beams and pile caps supported by CFA concrete piles. The superstructure comprises a braced steel frame with composite concrete suspended floors.

The below ground drainage has been defined to incorporate SuDS principles in order to control the quantity of surface water run-off reaching the public sewer. Flows have been attenuated by incorporating a flow control devise and an attenuation tank to temporarily hold the excess surface water which is released at a reduced rate.