• CWA - LinkedIn
  • CWA - Twitter
Intelligent Engineering

Project Ansty, Meggitt

July 2nd, 2020test

The new £130m state of the art manufacturing facility for an internationally renound aerospace and defence group.
The manufacturing hall comprises of 330,000 sqft steel portal frame building and 110,000 sqft offices split over 2 floors.
The new facility will see the aerospace firm centralise its operations. Foundations will be mass concrete bases on pre-prepared platform to form a balanced cut and fill plateu.
The drainage strategy has free discharge to a site wide system including attenuation ponds outside the site boundary.

The development is situated off Greenhill in Burcot, Bromsgrove and comprises a new 54-bedroom residential care home within the grounds of the existing Burcot Grange care home.

The new home has been designed to complement the existing accommodation for residents with specific care needs, including dementia patients. The building is a 2-storey load bearing masonry structure with localised steel transfer elements. The first-floor construction is formed of pre-cast concrete planks whilst the ground floor is formed from a combination of a ground bearing slab and a suspended beam and block floor system. The roof structure comprises sections of pitched roofs formed with timber trusses and sections of flat roof. The foundation solution is traditional mass concrete strip footings.

Horizon 38, Filton, Bristol

April 4th, 2017test

The overall 65 acre former Rolls Royce East Works site was purchased by St Francis Group & Marcol Industrial in 2007 and has undergone major demolition and remediation works to develop the site.

CWA were appointed to carry out civil and structural engineering design for all plots within the phases A-D portion of the site. The initial phases include 15 industrial and warehouse units with a total area of 580,000 sqft and with provision for future subdivision of the units to reflect market conditions.

CWA worked with the wider team to discuss a number of approaches to enabling works, infrastructure requirements and ground improvement as part of the early design. The team subsequently carried out tender designs for all on-plot civil and structural engineering aspects and liaised with the wider team during tender negotiations. CWA were also novated to the successful contractor and have carried out detailed design for all non-specialist design items and assisting coordination of contractor design elements.

The buildings are typically steel portal frames with mezzanines to provide office space, with pad foundations supported on vibro stone columns.

55 Colmore Row

March 29th, 2017test

The new structure within the existing building consists of infill sections located in the otriums to increase the floor space.

Steel beams were designed to span between the concrete frame with resin anchor fixings, carrying a composite slab to support the raised access floor.

Smaller voids were infilled with composite slabs spanning between perimeter angles fixed to the concrete frame. At roof level, a new steel framed structure was added to provide an additional floor which was limited by the number of allowable column positions. Cellular beams were employed to span the large distances using composite action with the metal deck slab.

Along Colmore Row and Barwick Street, the face of the building at fifth and sixth floors was extended outward from the existing building line.

The Grade II listed, 19th century Banking Hall has been transformed into a new reception area whilst to the rear of the building the elevation has been removed and replaced with a full height glazed façade.

The facility will be responsible for the production of the new hybrid powered taxi, followed shortly after by a full eco-friendly electric version.

Keeping in with the eco-friendly criteria of the product being assembled at the facility, the building itself had to be as eco-friendly as possible and therefore one of many eco-friendly products used was the addition of PV panels across the entire roof area of the production area.

Foundations were mass and reinforced concrete bases on vibro treated improved ground.

The use of lime and cement stablization and vibro treated ground also enabled a ground bearing slab to be adopted, resulting in considerable cost savings.
The drainage strategy included a ‘on site’ surface water attenuation system that was designed to facilitate and include for using the infrastructure ponds and swales that existed on the site prior to the development being built.

The building consists of two number two storey teaching wings consisting of different learning spaces for various size classroom occupation. There is then a central area to house both 250 seat and 500 seat lecture theatre with circulation and alternative breakout learning spaces linking to the classroom wings. There is a large double storey height main entrance atrium to the back of the lecture theatres with feature staircase providing access for the larger of the two lecture theatres.

The structure for this is a steelwork frame with a mixture of precast floor units to the teaching wings and insitu concrete slabs on metal decking to the more irregular areas of the circulation spaces and lecture theatre inclined seating. There is a specialist feature long span timber roof clear over the central area between the two classroom wings. Continuing the alternative break out learning spaces the external areas outside of the building consist of seating areas such to be an extension to that of the internal spaces.

Hinckley Leisure Centre

April 24th, 2015test

The project comprises a 25m x 8 lane pool with partial moveable floor, spectator viewing gallery, learner pool with full moveable floor, splash pool, fitness studio, dance studios and an 8 court sports hall.

The building is being wrapped around the Grade II listed Whitmore Warehouse and fronts the Birmingham and Fazeley canal. It is built over the former Whitemore Arm canal branch that passed under Charlotte Street when the site was occupied by Elkington Works, where chrome plating was first developed in the 1840’s.

The cell block comprises precast concrete pod units with mechanical and electrical plant space incorporated into the roof void above, formed with a steel framed pitched roof construction.

Ancillary accommodation for support staff will be a two storey steel framed structure, utilising precast concrete floors, exposing the soffits to make use of their thermal mass in contributing to the cooling and heating of the building.

Foundations are to be placed on the existing made ground, improved by vibro-compaction techniques.

On site from November 2013. Completion date December 2014.

Please click here to review time-lapse video

The two storey steel framed structure supports exposed precast concrete plank floors and roofs, which transmit heating/cooling and ventilation via the Termodeck system, which in turn is linked to geothermal heat pumps. The roof planks to the three learning wings are laid to a 10 degree pitch providing positive roof drainage and an aesthetic appearance to the interior of the building. To the front of the building, the egg shaped Learning Resource Centre reads as a dramatic statement of quality at the entrance to the facility.